Programi  zdravstvene zaštite usmjereni su uglavnom na prevenciju zdravlja, s posebnim naglaskom na prevenciju ovisnosti te na pomoć zdravstvenim ustanovama nabavom nužno potrebne medicinske opreme kao i potporom pri gradnji i opremanju prostora.

            Osnovni cilj zdravstvenog programa je promicanje zdravih stilova življenja: djece, mladeži, žena, osoba sa invaliditetom, kao i unapređenje kvalitete i dostupnosti liječenja.

            Posebni ciljevi zdravstvenih programa su : sustavno praćenje relevantnih zdravstvenih pokazatelja kao osnove za planiranje aktivnosti, sustavno provođenje preventivnih akcija s ciljem očuvanja i poboljšanja zdravlja , zatim uključivanje što većeg broja građana u zdravstvene programe i poboljšanje standarda  zdravstvenih ustanova.

     Vodeći uzrok smrtnosti u gradu Zadru, kao i u gotovo svim razvijenim zemljama svijeta, jesu bolesti cirkulacijskog sustava (45%), na drugom mjestu su zloćudne novotvorine (25%), zatim slijede bolesti dišnog sustava (8%), bolesti probavnog sustava (7%), te ozlijede, trovanja i ostale posljedice vanjskih uzroka (6%). Standardizirane stope smrtnosti od navedenih bolesti u gradu Zadru ipak su niže od stope u Hrvatskoj kao i od stope zemalja Europske regije, osim stope smrtnosti kao posljedice prometnih nesreća. Tijekom posljednjih nekoliko godina u Europskim zemljama, a tako i u Zadru zabilježen je porast stope incidencije raka dojke, vrata maternice i raka debelog crijeva kod žena, a raka dušnica i pluća, prostate i debelog crijeva kod muškaraca te depresije kod oba spola.